Inloggen & Mijn Instituut

Veel is er niet veranderd, maar in Blackboard 9 is het gemakkelijker om onderdelen naar je eigen behoeftes te personaliseren en zijn deze opties makkelijker bereikbaar gemaakt, voor student en docent.

Wat is het?

Het inlogscherm is het eerste wat je ziet als je naar de Blackboard site gaat. Nog steeds kun je je favoriete taal kiezen en je gegevens invullen om in te loggen. Daarnaast staan er in de module (kolom) ‘hier aanmelden’ twee nieuwe opties: ‘tekstgrootte wijzigen’ en ‘instelling hoog contrast’. Hiermee kom je te weten hoe je de grootte van de tekst in je browser (bijv. Internet Explorer, Mozilla Firefox of Safari) kunt vergroten of verkleinen en kun je instellen om de standaard contrast-instellingen van Blackboard te gebruiken of de instellingen van je computer. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als er zonlicht op je beeldscherm valt. Na het inloggen beland je op de hoofdpagina, ook wel bekend als “Mijn instituut” of Home.

Mijn instituut is de portal (toegang), tot alle onderdelen van Blackboard die met jou te maken hebben. Het schetst direct een compleet overzicht van waar je staat ingeschreven/aangemeld, welke cursussen je volgt (of geeft als docent zijnde), welke meldingen bij welke cursussen gemaakt zijn (mededelingen etc.) en nog veel meer. Om het samen te vatten: een compleet overzicht van jou Blackboard-ervaring.

Hoe te gebruiken?

Om te beginnen kun je op ieder willekeurige pagina terug gaan naar jou instituut, dit doe je door bovenin het scherm in het menu op “Home” te klikken.

Hierdoor kom je terug op je Homepage, ook wel “Mijn instituut” genoemd. Op deze pagina vind je een soort van samenvatting over jou gehele Blackboard ervaring. Je ziet een overzicht van alle cursussen die je volgt, taken (opdrachten) die je nog voor verschillende cursussen open hebt staan, je ziet een overzicht van alle mededelingen die in al jou cursussen zijn gemaakt, een agenda, nieuws, etc.

Het lijkt allemaal nog sterk op het oude Blackboard, maar er is meer. Nu is het bijvoorbeeld ook mogelijk om je Homepage ofwel “Mijn instituut” volledig naar eigen wens aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de verschillende modules, zoals Nieuws, Mijn cursussen, Mijn taken etc. op een andere plaats te zetten, volledig naar eigen smaak. Ook kunnen de kleuren worden aangepast, en kunnen modules worden toegevoegd aan het overzicht. Het aanpassen van de pagina is vrij eenvoudig. Om een module te verplaatsen, plaats je de muis op de naam van de module en houd de muisknop ingedrukt. Hierna kun je de module verplaatsen, en wordt de oude locatie van de module weergegeven met een kader van onderbroken lijnen. Als je de module versleept naar een andere positie, verschijnt ook hier een kader met onderbroken lijnen, om aan te geven waar de module dan komt te staan. Als je rechtsboven klikt op de “Personalize Page” ofwel “Pagina aanpassen”, dan krijg je een venster te zien waarin u ook de posities van de modules kunt wijzigen, hoewel het nu niet grafisch te zien is, maar als tekst in een lijstje.

Klik je op de knop “Module toevoegen” dan krijg je een overzichtslijst te zien van alle beschikbare modules, met een kleine beschrijving van elke module. Klik je op de groene knop “Toevoegen” dan wordt de module toegevoegd aan het overzicht, klik je echter (bij reeds toegevoegde modules is de knop rood geworden en staat er de tekst “Verwijderen”) op de knop “Verwijderen”, dan wordt de module uit het overzicht verwijderd.

Vanuit je Homepage is het ook mogelijk om naar de andere pagina’s van Blackboard te gaan, zoals Cursussen, Community, Content Collection en Scholar. Deze pagina’s zijn weergegeven als een soort van tabbladen bovenaan het scherm.

Beperkingen

  • Hoe meer modules er worden toegevoegd aan de homepage, hoe langer het zal duren voordat je homepage wordt weergegeven.
  • Hoe meer modules er worden toegevoegd aan de homepage, hoe langer en onoverzichtelijker de homepage zal worden.
  • Niet alle modules welke standaard op de Homepage staan, zijn te verwijderen of te bewerken.

 

Leave a Reply